A karácsony véget ért

2015. január 6., 00:45

Ha vízkereszt, akkor a karácsonyi időszaknak vége. Az ünnepi finomságoknak morzsája sem maradt, a karácsonyfa lekonyuló ágai szomorúan jelzik, vége a pompának, ragyogásnak.

A vízkereszt pogány eredetű szertartás, amelynek mai, keresztény vallás szerinti lényeges eleme a Szentlélek segítségül hívása. A hívők ma imádsággal könyörögnek a Szentlélek közbenjárásáért. A vízbe rajzolt kereszt jel az ott lappangó ellenség kiűzésére szolgál, vagyis exorcizmus. (Az exorcizmus egy fajta rituálé, démonok vagy más gonosz szellemlények megszállottnak hitt emberből vagy helyből való eltávolításának gyakorlata.)

A templomokban megszentelt vizet vízkeresztkor hazaviszik, meghintik vele a házat, az istállót, a földeket, hogy elűzze a gonosz szellemeket. A vízkeresztkor megáldott víznek a gyógyító erejében ma is sokan hisznek. A szenteltvíz szétszórása a jó egészség és a bő termés elérése érdekében történik.

Vízkeresztkor szokás az otthonokat is megszentelni. A keresztény szokás alapja a három királyok látogatása és tisztelgése az újszülött Jézus előtt. A szertartás során az ajtóra felvésik a háromkirályok nevét és szenteltvízzel meghintik a bejáratot, valamint a lakás összes helyiségét.

Nem is olyan régen, vízkeresztkor szokás volt a napkeleti bölcsek megjelenítése: a gyerekek királyoknak öltözve járták a házakat, így köszöntötték az ünnep alkalmával a szomszédokat. Az otthon védelmében végzett szertartásnak démonűző, gonosz távoltartó hatása szintén az ősi „pogány” szokásokban gyökerezik.

Ehhez a naphoz kapcsolódik az időjóslat, miszerint ha vízkeresztkor megcsillan a víz a kerékvágásban, nem lesz hosszú a tél.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top