A friss, nyers házitej nem romlik, legfeljebb megalszik – Aludttej készítés házilag

2013. április 13., 12:39

A modern konyha megfeledkezik a takarékosságról. Megvásároljuk a drága, mindenféle eljárással készített tejet, tejfölt és egyéb tejterméket. A jó idő beköszöntével pedig egyre csak bosszankodunk, ugyanis a boltokban beszerezhető tej gyorsan romlik, ihatatlan, bűzös sűrítménnyé válik. Nagyanyáink idején a tejnek egyetlen cseppje sem veszett kárba. Ha megsavanyodott, aludttej, tejföl, tejszín készült belőle.

Gyermekmondóka is őrzi a hagyományos házi aludttej készítést:

Hogy alszik meg a tej?

-Hogy alszik meg a tej,
tudós cica-mica?
-Ha bölcsőben ringatják,
tudatlan Katica.
-Tente, köcsög, tente…-
dalolgat Katica.
-Sebesebben ringasd!-
könyörög a cica.
-Oda az aludttej!-
jajgatja Katica.
-Nekem ébren is jó! – neveti a cica.

bolcso 1

Az aludttej készítése a mondókától eltérően, azért egy kicsit másképpen történik, szakértelmet azonban egyáltalán nem igénylő, nagyon egyszerű eljárás. Egyetlen lényeges szempont: a boltban beszerzett tej helyett piacon árult, friss tejet kell felhasználni. A termelőktől beszerzett tejből ugyanis nem hiányzik semmi, amit a tehén a borjának szánt (cukor, zsír, fehérje, víz, ásványi anyagok, vitaminok, enzimek, stb.), ráadásul mindenféle adalékanyagoktól mentes.

Ha a friss tejet meleg, de nem forró helyre rakjuk (fűtőtest közelébe), és állni hagyjuk, 1-2 nap múlva aludttej lesz belőle. Az ennek tetején képződő zsíros réteget óvatosan leszedve róla mintegy 1,5-2 dl tejfölt kapunk. Ez egyébként tejszínből is készíthető, ha állni hagyjuk meleg helyen, mert 1-2 nap alatt megsavanyodik. Ízében és állagában persze nem emlékeztet a bolti tejfölökre. Lehetnek benne zsírcsomók, amik kavarással, esetleg kevés savó hozzáöntésével eltüntethetők. Az íze kicsit savanykás, és pontosan ugyanúgy használható, mint bármely dobozos tejföl. Mivel tartósítószert nem tartalmaz, célszerű lezárt dobozban, hűtőben tárolni, ahol 3-4 napig áll el. Nyersen vagy az ételben megfőzve, például főzelékben habaráshoz kiváló. A téli tejföl általában sűrűbb, mint a nyári, a száraz takarmány miatt.

A behűtött aludttej különös élvezetet nyújt, leginkább szendvicsek fogyasztásához ajánlott.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top