A fejfájás és a fogszuvasodás – Fókuszban a rágógumi

2013. december 21., 10:27

Meghökkentő összefüggést találtak a Tel Aviv-i Egyetem kutatói a fejfájás és a rágógumi rágása között. Izraelben azt állítják, hogy a fejfájás gyötrelmeitől szenvedő, mentolos rágógumit rágó fiatalok 87 százaléka kigyógyulhatna betegségéből, ha abbahagyná a rágást. Dr. Nathan Watemberg arra a megállapításra jutott, hogy 30 betegből 26 jelentős javulást ért el gyógyszeres kezelések nélkül úgy, hogy felhagyott rossz szokásával és nem rágógumizott – olvasható a Daily Mail internetes oldalán.

A kutatási eredmények önmagukban elgondolkodtatóak, hiszen fogorvosok a mai napig ajánlják, különösen a cukormentes rágógumi változatok rágását. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság (FDA) szerint csökken a fogszuvasodás veszélye, erősödik a fogíny, ezen kívül számos jótékony hatást sorol fel. Ugyanakkor Herbert Lochs és munkatársai két beteget vizsgáltak hosszú időn keresztül, akik krónikus hasmenéssel, hasi fájdalmakkal és jelentős súlycsökkenéssel küszködtek. A páciensek étrendjének tanulmányozásából kiderült, hogy mindketten nagy mennyiségben fogyasztottak – édesítőszerként szorbitot tartalmazó – rágógumit.

ragogumi 2

Valami nincs rendben a kutatások eredményeivel. Számos esetben tapasztalhattuk már, hogy neves szakemberek megállapításaira hagyatkozva, közkedvelt termékek lekerültek a boltok polcairól, helyüket egészségesnek kikiáltott újak vették át. A gyanútlan fogyasztóban elég elültetni a kételyt és a gépezet azonnal magától beindul. Összezagyvált világunkban eltűntek az eligazodást segítő, biztos támpontok, ezek nélkül pedig kizárólag saját tapasztalatainkra támaszkodhatunk. Csakhogy élelmiszerek esetében a tapasztalatszerzés kockázatos.

Jelenleg a rágógumi piacán alakult ki teljes zűrzavar. “Minden orvos tudja, hogy a sok rágás állkapocs ízületi gyulladást okoz, ettől alakul ki a fejfájás” – állítja Dr. Watemberg.

Az érvek és ellenérvek végeláthatatlan felsorakoztatása mellett ismét egy olyan hírrel kell számolnunk, amely valójában nem segít az eligazodásban. Lehet, hogy éppen ez a cél?

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top