A farsangi fánk

2018. február 5., 02:01

Hazánkban, az élet legfontosabb területein évezredek óta írott törvények szabályozták a közösségi viselkedésmódot. A népszokások azonban sok esetben felülírták a törvényeket, ezek nélkül ugyanis egyes közösségek fennmaradása lehetetlen lett volna.
A közösség tagjainak egymáshoz való viszonyát, a család rendjét, a kis közösség erkölcsét és illemét, a lakóhelyen belüli elrendezést mindig a szokások határozták meg. A felsőbb hatóságok sok esetben tehetetlenek voltak a kialakított szokásokkal szemben. A közösség belső törvénye általában erősebbnek bizonyult, mint a rendeletek, így a közösség szertartásos ünnepei továbbra is megmaradtak, mégpedig a régi formában. Bizonyos praktikákat egyes közösségek a mai napig gyakorolnak, a farsangi fánk varázserejében ma is jó néhányan hisznek.

Őseink fánkot ettek azért, hogy az időjárás jobbra forduljon, a bőséges termés elérése érdekében, de az eladó sorban lévő lányos ház vendégeit mindenképpen fánkkal kellett kínálni.
A farsang ideje a kereszténység felvétele óta, Vízkereszttől, tehát január 6-ától Húshagyókeddig, azaz, március 4-ig tart.  A bálok, a karneválok, nagy evések az utolsó héten kiteljesednek, majd eljön az egyáltalán nem mulatságos Hamvazószerda (március 5.) és ezzel kezdetét veszi a Húsvétig tartó megtisztulás időszaka, a Nagyböjt.

A szegény nép nem bírta volna a negyven napos koplalást, a fennmaradt legenda szerint, ezért a papok azt tanácsolták, hogy a böjt megkezdése előtt fogyasszanak táplálóbb ételeket. A hívek így aztán kenyér helyett az energiában jóval gazdagabb fánkkal tömték meg a gyomrukat.

50 dkg liszt
10 dkg margarin
10 dkg cukor
4 tojássárgája
1 cs. vaníliás cukor
3 dkg élesztő
3 dl tej
1 ek. rum
fél citrom reszelt héja

Elkészítése:

Kevés cukorral és kb. fél dl tejjel felfuttatjuk az élesztőt. A maradék cukrot, tojás sárgáját, rumot, citrom héjat, vaníliás cukrot és a lisztet összekeverjük és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. A dagasztáshoz apránként annyi langyos tejet adunk, amennyi a tészta kidolgozáshoz éppen szükséges. A dagasztást addig végezzük, amíg a tészta hólyagossá válik. Ekkor hozzáadjuk a megolvasztott margarint. Ezután langyos helyen duplájára hagyjuk kelni, majd kb. két ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután még kb. negyed órát hagyjuk kelni. A sütést előmelegített, bő olajban, takarék lángon, fedő alatt kezdjük. Megfordítás után nagy lángon, fedő nélkül végezzük a sütést.

Porcukorral és lekvárral tálaljuk.

www.magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top