A fa örökké él

2013. július 25., 11:08

 

 

 

 

 

 

 

 

A magyar népi szokásokban nagyon erős szerepe van a fáknak. A fa örökké él, soha nem hal meg. Készülhet belőle bútor, háztartási eszköz, kiszolgál minket, míg hamu nem lesz belőle. A háziasszonyok fakanala és más fából készült konyhai eszköze a baktériumokat elpusztítja (míg a műanyagok jó táptalajt biztosítanak a szaporodáshoz).

Mindenki szeretne feljutni a fa csúcsára

A fa az égig ér, hagyományaink szerint mindenki szeretne a csúcsára, vagy legalábbis egyre magasabb szintre eljutni. Az életfának kilenc elhajló ága egy – egy világ ( magasabb szint elérése az ember élete során komoly megpróbáltatásokat jelent, törekvéssel, elszántsággal azonban egyre csodálatosabb világba tudunk feljebb kerülni).

fa 3

A faragások szakrális üzenetet hordoznak

A fa zöld ágainak az egészben kivágott fáktól kezdve (karácsonyfa, májusfa) az ágakon át (villő ág, Luca ág) az összefont vesszőkig (mint az aprószentek napi vessző). Fontos szerepe van életünkben. A fából készült tárgyakat, ajtókat, ablakokat, kutakat, szobákat, templomokat, még istállókat meg ólakat is díszítik. A motívumok üzenete pedig komoly tartalmat hordoz. A kacskaringós indák életutunk kanyarokkal teli világát szimbolizálják, amely nyilvánvalóan összefügg gondolataink kanyargós világával.

fafaragas

Zöld ág, új élet

Tavasszal különös szerepet kap minden zöld. Virágvasárnapkor például még napjainkban is villőággal járnak házról házra. Régen pedig vasárnaponként, a zöldág-járók a falu utcáin vonultak végig és szórták szét a tavasz jelképeiként a zöld ágakat.

zold_ag

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top