A csudálatos nagy fa

2014. február 21., 11:35

Van a világon egy csudálatos nagy fa, amelyiknek kilenc elhajló ága van, mindenik egy-egy erdővel vetekszik. Ha elkezdenek kavarogni, imbolyogni, támad a szél. Olyan csudálatosan nagy fa ez, hogy nemcsak a hold jár el az ágai között, hanem a nap is.

Diószegi Vilmos: A pogány magyarok hitvilága

Utunkat járjuk, de vajon az égbe, vagy az alvilágba jutunk? A viharos szél egyre támad, döntögeti, csavargatja a fa törzsét, reccsennek az ágak, ám a délceg fa állja a sok ezer éves megpróbáltatásokat. Gyökerei mélyen kapaszkodnak az anyaföldbe, törzse legfeljebb megkérgesedett, néhány ágacskája megreccsent, mélységekbe zuhant, de a legtöbb az égbe nyúlik.

Élet, vagy halál, nem kérdés. A fa évről, évre, minden tavasszal bontogatja leveleit, új hajtások nőnek, amelyek egyre csak felfelé törekednek. Ám egyszer csak a csudálatos nagy fa törzsén, gyökerén megjelennek a vadhajtások. Furcsa módon, a fa fejlődésével teljesen összeegyeztethetetlen módon sokasodnak, terebélyesednek.

Az új, felfelé törekvő, agresszív sarjak elemi erővel próbálnak az égbe törni. Az ágak riadtan figyelmeztetik őket, az erőszak alkalmazása azonban ismeretlen számukra. A szél suttogását, az ágak üzenetét a vad sarjak nem értik, új, sajátos nyelvet beszélnek. A csudálatos fa segítségül hívja barátját, a szelet, hogy éthetőbben, hangosabban szóljon, tanítsa rendre a provokátor sarjakat. A szél egyre hangosabban bömböl, a fa kilenc lehajló ágán az erdők egyre jobban imbolyognak, a csudálatos fa évek során megkérgesedett törzse hajladozik. Nem reccsenhet, nem roppanhat, hiszen táplálnia kell kilenc ága csodálatos erdőit.

Mit tehet? Még erősebben kapaszkodik gyökerével az anyaföldbe.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

  1. Gyönyörű, de a befejezés eltér a megszokottól. Egy délceg favágó lecsapná azokat az élősködő sarjakat.

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top