A bocskai viselet több, mint történelmi jelkép

2015. január 1., 15:21

A bocskai viselet a nemzeti öntudat, a hazafias érzések kifejező eszköze. Jelkép, amely a reformkor világnézeti és politikai hitvallását jelenti és amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc meghatározó viseletévé vált.

1849 október 6-án a nemzetünkért hősi halált halt vértanúink bocskaiban vesztették életüket. Az utókor méltó megemlékezésének egyik markáns kifejező eszköze a bocskai.

1849 október 6-án a nemzetünkért hősi halált halt vértanúink bocskait viseltek. Az utókor méltó megemlékezésének egyik markáns kifejező eszköze, a bocskai egyre népszerűbb.

A 20-as évek polgári életének, a két világháború közötti időszaknak meghatározó viselete soha nem volt aktuálisabb, mint napjainkban. A nemzeti öntudatunkon gúnyolódók, idegen világszemlélettel áthatott mocskolódások ellenére, nemzeti ünnepeinken szerencsére egyre többen öltik magukra a bocskait. Színes és fekete változata egyaránt hazafias érzéseket fejez ki, a fekete egyértelműen a trianoni békeszerződés gyásznapjára utal.

Annyit már sikerült elérni, hogy történelmi zászlóink felvonulása a Parlamentben bocskaiban történik.

Annyit már sikerült elérni, hogy történelmi zászlóink felvonulása a Parlamentben bocskaiban történik.

A történelmi zászlók együttese 1985 óra része a magyar katonai, állami és helyi ünnepségeknek. A 23 darabból álló zászlósor a magyar hadi múlt legjellemzőbb zászlótípusait, vagy a magyar hadtörténet leghíresebb korszakaihoz kapcsolódó zászlókat vonultatja fel – bocskaiban. Vajon a megemlékezések alkalmából, politikusaink miért nem öltik magukra nemzeti öntudatunk jelképét?

Volt egy államfőnk, aki nemzeti ünnepeink megemlékezéseinek alkalmából bocskaiban jelent meg. Az ő kérésére  a szingapúri olimpikonok egyenruhája is bocskai lett. Schmitt Pál ártatlanul meghurcolt, igaz hitű államfője volt az egész nemzetnek. Igazát bebizonyította, azóta semmit nem tudunk róla. A jelenlegi politikai hatalom hallgat.

Volt egy államfőnk, aki nemzeti ünnepeink megemlékezéseinek alkalmából bocskaiban jelent meg. Az ő kérésére a szingapúri olimpikonok egyenruhája is bocskai lett. Schmitt Pál ártatlanul meghurcolt, igaz hitű államfője volt az egész nemzetnek. Igazát bebizonyította, azóta semmit nem tudunk róla. A jelenlegi politikai hatalom hallgat.

A viselet szabásának, zsinórozásának, gombolásának jelentése, üzenete van, ezért jobb, ha készítését viseletkészítő szakemberre bízzuk.

 

Címlapfotó: Egy gúnyolódó cikk a nemzeti érzelmű, volt köztársasági elnökünk feleségéről. Katalin asszonyt a határon túli magyar közösségek iránti “egyszerű érdeklődése” vitte a Vajdaságba, ahol főként helyi civil szervezetek és oktatási intézmények képviselőivel találkozott. Nemanja Delic örömmel fogadta, hogy a magyar köztársasági elnök felesége először a több mint ötvenezer lakosú, patinás Zomborba látogatott. Örültünk itthon, hogy végre valami megmozdul. Katalin asszony tervei között szerepelt a kárpátaljai, felvidéki, illetve erdélyi magyar közösségek felkeresése is.

magyarno.com

 

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top