Most itt vagy
Magyar Nő Magazin > címlap > 60 évvel ezelőtt halt meg Nyírő József, az erdélyi magyar irodalom egyik legnépszerűbb írója

60 évvel ezelőtt halt meg Nyírő József, az erdélyi magyar irodalom egyik legnépszerűbb írója

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                       Nyírő József művei elsősorban erdélyi témákat dolgoznak fel, alkotásait azonban a román és a magyar kommunista rendszer betiltotta. Az aktuális román kultúrpolitika Nyírő Józsefet ma is háborús bűnösnek és antiszemitának tartja, újratemetését Victor Ponta kormánya 2012. májusában provokációnak nevezte és az újratemetést megakadályozta.

A Székelyföldnek és lakóinak mélységes szeretete, aggódó féltése fonja egységbe mindazt, ami Nyírő József világából irodalommá varázsolódik át. Jancsó Béla szerint új korszak kezdődött vele az erdélyi magyar prózában. Benedek Marcell így jellemzi: „Új, erőteljes, színpompás nyelvet hozott. Prózája dúsan rakott képekkel, hasonlatokkal, meglepő monumentális szépségekkel. Alakjai együtt lélegzenek a havasok fiaival és köveivel, s e kozmikus kapcsolatok motiválják gazdag fantáziáját, meseteremtő készségét, balladás titokzatosságát.”

Az író romantikus alkatából eredően elbeszélései java részében tragikus emberi sorsokat ábrázol mély együttérzéssel. A drámai helyzetet vagy a tragédia bekövetkeztét a vihar kitörését megelőző pillanat mesteri érzékeltetése készíti elő. A sok megrázó és felemelő mozzanatot tartalmazó első novelláskötet szolgált alapul az Emberek a havason című filmhez is (1939).

Az én népem című regényben zordonabbul és mégis megbékéltebben, megrázóbban és megnyugtatóbban még nem rajzolta meg soha senki a magyar kisebbségi élet sorsát, mint Nyirő József.

nyiro_jozsef

A regényben két világ feszül szembe egymással a két háború közötti Székelyföldön: a román jegyzők, csendőrök, szolgabírók és pópák uralma, amely mohón igyekszik elorozni mindent a székelyektől, ám a mélységekben ott munkál az emberekben az ösztönös humánum, amely az ellenséget is emberszámba veszi, segíteni próbál rajta. A regény főhőse, Botár Béla, küszködő, megcsalt, meghurcolt református pap, akinek havasi viharban indul annak a román szolgabírónak a keresésére, akinek személyes indokból a halálát kívánhatná. Elszerette a feleségét, a kétgyermekes papnét, és úri modora ellenére a legagyafúrtabb és legaljasabb módszereket veszi igénybe a pap elpusztítására. Botár Béla nem tehet másként, erre kötelezi a lelkiismerete, Isten parancsai, az emberi hagyomány.

 

magyarno.com

 

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Minden vélemény számít!

Top