50-es évek mártírja: Boldoggá avatják Brenner Jánost

2017. november 12., 12:44

Brenner János rábakethelyi káplán az 1956 utáni időszak első olyan magyar egyházi személye lesz, akit boldoggá avatnak, “a kádári diktatúra első boldoggá avatott áldozata” – mondta Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) tagja az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Úgy fogalmazott: a boldoggá avatás a magyar egyháznak is elégtétel a kommunizmus után. Hozzátette: a pártállami diktatúra 1956 után más papokat is “kiszemelt és eltett láb alól”, olyanokat, akik a fiatalokkal foglalkoztak, közösségi életet teremtettek.
Brenner János két és fél éve volt pap, első állomáshelye volt a nyugati határszélen található Rábakethely, amely ma Szentgotthárd része – ismertette Soós Viktor Attila történész, hozzátéve: a fiatal káplánt meggyilkolásának éjszakáján azzal csalták el a plébániáról, hogy egy haldoklóhoz hívták.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy boldoggá avatják Brenner Jánost, az 1957 decemberében vértanúhalált szenvedett rábakethelyi káplánt. A fiatal papot 1957. december 15-én éjjel brutális kegyetlenséggel, 32 késszúrással gyilkolták meg, máig tisztázatlan körülmények között. A boldoggá avatási szertartás előreláthatóan jövő nyáron Szombathelyen lesz.

Fotó: Brenner János emléklap

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

2 hozzászólás

 1. A Szentek már úgy születnek, és nem mert a romai egyház avatja szentnek. Valakinek a szentsége már a mennyekben van elhatározva.
  Jézus is szent és akkor még nem is létezett a romai egyház. Keresztelő Szent János is szent volt. Igazán utána kellene nézni, mit is jelent hogy “SZENT”.
  “A János keresztsége mennybõl vala-é, vagy emberektől?”
  “Azok pedig tanakodának magok közt, mondván: Ha ezt mondjuk: Mennyből; azt fogja mondani: Miért nem hittetek tehát néki?”
  “Ha pedig ezt mondjuk: Emberektől; az egész nép megkövez minket: mert meg van győződve, hogy János próféta volt.”
  A királyság is igy van. Szent István királyunk, pedig a ÁRPÁD HÁZI királyok mind SZENTEK.
  Jézusnak a királysága nem ezen a földön volt, van. Ezt meg is mondta mikor Pilátus elé viték. De a főpapok és az írástudók a vének nem tudták felfogni hogy mi is a menny. Az írigységtől és félelemtől KERESZTre feszítették Jézust az átkozott farizeusok, sadduczeusok, irástudok (ügyvéd, ügyész). Hogy tudnak megélni a népből ha van egy olyan ember aki az IGAZSÁGot mondja?

 2. Nem csak magyar kommunizmus volt,
  hanem magyar fasizmus is, Horthy M. vezetésével.

  Európában a nem hivők, ateista országok listáján
  10. helyen állt Magyarország 2012 -ben, mint nem
  vallásos ország. Azóta ez a számarány csak nőtt,
  a magyarok nagy többsége nem gyakorol semmilyen
  vallást. Igy nem vagyunk “keresztény állam” sem.
  Ez nem probléma, az első helyeken a listán,
  a legfejlettebb országok állnak, igaz, attól még
  messzebb vagyunk a sértődött-bukott orbáncs miatt.

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top