40 éve tért haza a Szent Korona

2018. január 6., 18:41

A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények a legrégebbi koronázási együttes Európában – mondta Tóth Endre történész, a Nemzeti Múzeum nyugalmazott kurátora az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában, a Szent Korona hazatérésének negyvenedik évfordulóján.

A korona az évszázadok során számos viszontagságon ment keresztül: elrabolták, elásták, elzálogosították, külföldön őrizték. A második világháború után több amerikai és magyar kezdeményezés született a korona hazaszállítására, de a tervek megvalósítását a hidegháború meghiúsította. A korona és a koronázási ékszerek visszaadására vonatkozó döntést Jimmy Carter elnök hozta meg, aki számára az ereklyék visszajuttatása nem politikai, inkább lelkiismereti és erkölcsi kérdés volt. 1977. október végén titkos tárgyalások kezdődtek az átadásról, de miután ezek híre kiszivárgott, heves vita bontakozott ki: többen ellenezték azt a Kongresszusban, tiltakozott a magyar emigráció egy része is. 1978. január 6-án adta vissza “az amerikai nép képviseletében” Cyrus Vance külügyminiszter az Országházban a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket a magyar népnek.

A történész – akinek rövidesen monográfiája jelenik meg a koronázási jelvényekről – elmondta: kollégái, a Nemzeti Múzeum munkatársai közül is csak néhányan tudták, mikor landol a gép. Tóth Endre kiemelte: a korona hazatérésével egy olyan műtárgycsoport érkezett vissza, amely leginkább szimbolizálja a magyar múltat, a magyar történelmet.

MTI Fotó: Illyés Tibor

www.magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

2 hozzászólás

 1. Sajnos hogy sokan nem látják mi volt a hátérben. A Magyar Szent Korona úgy tért haza, hogy az akkori magyar kormány az amerikai baptistáknak nyitott ajtót magyarországon.
  Lehet mondani, hogy túszhelyzet volt így a baptista térítőknek nyított ajtót.

 2. A korona a magyar államiság szimbóluma és a
  történelem jelképe.

  A magyarok nagy többsége nem hivő ember,
  ebben elöl állunk Eu -ban.

  Olvasom:
  “Ezen a télen már 72 -en haltak meg a hidegtől
  itthon, pedig még igazi tél sem volt.
  USA -ban 20 -an, Kanadában 2 -en a rendkivűli
  hideg időjárástól vesztették életüket.”
  Mi lesz Magyarországon, ha netán valódi tél lesz ?
  Nos, hol itt a “kdnp-fidesz haza-megmentői”.
  Épitik a stadionokat a zorbáni hatalommániához.

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top