1956 láthatatlan hősnője: Fekete Pálné

2015. november 9., 10:46

Az ’56-os hősök helytállása mellett ritkán esik szó a feleségekről, pedig az ő küzdelmeik jelentették a bebörtönzötteknek az élet folytonosságát.

Fekete Pál

1956 hősei között ritkán említik a feleségeket. A bebörtönzöttek helytállása mellett az ő láthatatlan küzdelmeik jelentették a fogságban lévőknek az élet folytonosságát, a család megtartó erejét Az egyik ilyen feleség Fekete Pálné, akinek férjét 1957-ben életfogytiglani börtönre ítélték. Míg a férj a kínzásoktól, a rabságtól szenvedett, addig az asszonyt két csöppséggel mindenhonnan elüldözték, mégsem tört meg, s nem adta fel.

Fekete Pálné

A Békés megyében ismert és tisztelt Fekete Pál 1956 októberében a megyei forradalmi bizottság elnöke lett. Nyelvtudása különösen fontos szerepet töltött be, a fiatalember anyanyelvi szinten értett oroszul. A november 4-i megszállás előtt kétszer is beszélt a szovjet hadsereg ottani parancsnokával, aki megígérte, elkerülik Békéscsabát. Aztán mégis megtámadták a várost.

Fekete Pált 1957. február 10-én éjszaka vitték el békéscsabai otthonából, s még aznap éjjel a Berényi úti temetőben a fal mellett elkezdték ásatni vele a sírját, miközben sorozatot lőttek a feje fölött a kerítésbe. A 21 éves feleség, Ágnes héthónapos terhes volt ekkor, s egyéves kislányukkal maradt egyedül. Férjét előzetes letartóztatása idején még havonta láthatta. 1957 májusában került sor a tárgyalására, amelyet először elnapoltak, majd decemberben Szegeden a katonai bíróság zárt tárgyaláson hozta meg az első fokú ítéletet. A márciusi fellebbviteli tárgyalást Budapesten tartották. Akkorra már tudni lehetett, hogy súlyosbításra lehet számítani, s a halálos ítélettől a fellebbezés visszavonása mentheti csak meg a férjet.

Fekete Pált 1958. március 19-én jogerősen életfogytiglanra ítélték. Ágnes Dombegyházára került a két kisgyerekkel, de ott is csak egy évet tölthetett, a férje miatt elküldték a faluból. De olyan is volt, aki élelemmel segítette az egyedül maradt asszonyt. A férjét évente kétszer – júliusban és decemberben – látogathatta meg, és kétszer küldhetett neki levelet, valamint egy-egy háromkilós csomagot. 1959-ben, az egyik látogatás alkalmával Fekete Pál szívrohamot kapott, s a feleség nem tudhatta, hogy túlélte el. Másnap elment a börtönparancsnokhoz, aki fogadta, az ő irodájában találkozhatott férjével.

1962 decemberében, a beszélőn derült ki, hogy Fekete Pál hamarosan szabadul, s a következő év március végén térhetett haza.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top