111 évvel ezelőtt hozták magyar földre a vezérlő fejedelem hamvait

2017. október 28., 09:24

111 ÉVVEL EZELŐTT EZEN A NAPON HOZTÁK HAZA MAGYAR FÖLDRE TÖRTÉNELMÜNK LEGHOSSZABB SZABADSÁGHARCA / 1703 – 1711 / VEZÉRÉNEK II.RÁKÓCZI FERENC ERDÉLY ÉS MAGYARORSZÁG TÖRVÉNYESEN MEGVÁLASZTOTT VEZÉRLŐ FEJEDELMÉNEK HAMVAIT.

Az ünnepségsorozat tetőpontja egyértelműen a fővárosban volt. 1906.Október 28-án reggel fél kilencre ért be a vonat a Keleti pályaudvarra, ahol Bárczy István főpolgármester mondott ünnepi beszédet.
rakoczi_ferenc_magyar_foldi_temetese2A koporsók gyászhintókra kerültek, majd a díszmagyarba öltözött előkelőségek és a Rákóczi-kort megjelenítő díszmenet a Kerepesi úton és a Károly körúton át a Deák térre vonult. Ezt követően Rákóczit és társait a Szent István-bazilikában, Thökölyt pedig a Deák téri evangélikus templomban ravatalozták fel, mindkét templomban gyászmisét celebráltak. Október 29-én reggelre ért a különvonat a Felvidékre; Rákóczi, Bercsényi és a többiek temetése még aznap lezajlott a kassai dómban, másnap Thökölyt is végső nyugalomra helyezték a késmárki új evangélikus templomban.
rakoczi_ferenc_magyar_foldi_temeteseMéreteiben Rákóczi és társai fővárosi gyászmenete csak a Kossuth-temetéshez és az 1896-os millenniumi díszmenethez fogható: mindhárom eseményre zarándokok tömege érkezett Budapestre az ország minden részéből.
A fejedelem és bujdosó társai tiszteletére országszerte örömtüzeket gyújtottak, több helyen tűzijátékokat rendeztek, ünnepi beszédeket és verseket mondtak, városi és vármegyei díszközgyűléseket tartottak, Budapestet, Kassát és Késmárkot kivilágították és fellobogózták, míg a színházakban főleg kuruc témájú darabokat játszottak. A vezérlő fejedelem és társai végre hazatértek – senki sem tudhatta azonban ekkor, hogy Rákócziék csupán tizenhárom évig nyugodhatnak magyar földön.

László Ferenc

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top